HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU KURALLARI

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

  1. HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU

    BAŞVURU KURALLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

     

    T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 11.01.2018 tarih ve 11605 sayılı yazısı ve yine 26-27.03.2018 tarihlerinde yapılan Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulları Eğitim Seminerindeki kararlar nedeni ile TÜHADYEK’e başvuru kurallarında değişiklik yapılması zorunlu olmuştur. Bu nedenle TÜHADYEK’in 30.03.2018 tarihli toplantısında alınan karar ile TÜHADYEK’e başvuru kurallarında aşağıdaki değişiklikler yapılmış olup, başvuru dosyalarının bu değişikliklere göre hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde düzeltme için dosyalar tekrar proje yürütücülerine gönderilip düzeltmeler yapıldıktan sonra işleme alınacaktır.

    1. Başvurular TÜHADYEK yönergesinin 4. maddesinin g fıkrası gereğince bizzat proje yürütücüsü tarafından yapılacaktır. Başvurulan proje ile etik kurul arasındaki iletişim sadece yürütücüler ile sağlanacak çalışmadaki diğer araştırıcılar ile temas kurulmayacaktır.
    2. Başvuru dilekçeleri Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden elektronik imza ile yollanacak, bir çıktısı alınarak dosyaya konulacaktır. Elektronik imzası olamayanlar ise ıslak imzalı başvuru dilekçelerini yazının ekine koymak şartı ile anabilim dalı başkanlıkları üzerinden e-imzalı olarak göndereceklerdir. Elden gönderilen dilekçeler işleme alınmayacaktır.
    3. En son güncellenmiş formlar TÜHADYEK’in web sitesinden (https://hdek.trakya.edu.tr/) indirilecek ve doldurulacaktır. Eski formlarla gönderilen dosyalar işleme alınmayacaktır.
    4. Projelerin bilgilerinin elektronik ortamda Orman ve Su İşleri Bakanlığının HAYBİS Sistemine girilmesine başlanmış olup, başvuruda idari bilgi formunda çalışmaya katılan tüm araştırıcıların telefon ve e-posta bilgileri yazılı olacaktır.
    5. İdari bilgi formu ve başvuru formunda tüm araştırıcıların imzaları olacak eksik imza olduğu takdirde imzalar tamamlanmadan proje başvuruları işleme alınmayacaktır.
    6. Başvuru dosyasında deney hayvanı ile temas edecek tüm araştırmacıların Deney Hayvanı Kullanım Sertifikaları mutlaka konulacaktır.
    7. CD kopyası içinde başvuru formunun imzalı halinin PDF dosya biçimi , Özetin WORD formatı konulacak ayrıca başvuru formunun WORD formatı konulmayacaktır.
    8. Fikri mülkiyet hakkı ve gizli bilgilerin korunmasına tabi olarak, teknik olmayan proje özeti aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde 300 kelimeyi aşmayacaktır. Aşan özetler geri gönderilip düzeltildikten sonra dosyalar değerlendirmeye alınacaktır. Özetler şu iki özellikl gözetilerek hazırlanacaktır. a) Tahmin edilen hasar ve faydalar ile kullanılan hayvan kimliği de dâhil, projenin hedefleri hakkında bilgiyi. b) 3R ilkesine uyulduğunu.
    9. Araştırıcılar tarafından imzalanan tüm başvurular için (araştırma, ön çalışma, eğitim,  test) geçerli olan taahhütname gereğince hayvanlara uygulanan prosedürlerin bitiminden sonra 3 ay içerisinde proje raporunu TÜHADYEK’e göndermeyenlerin bir sonraki başvuruları işleme alınmayacaktır.  Proje sonuç rapor formu  https://hdek.trakya.edu.tr/pages/formlar#.WsYFUYhuaUk adresinden indirilebilir
    10. Yaban hayvanları ile çalışma izni alacak olan araştırıcılar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden alınması zorunlu olan izinlerini 3 ay içinde TÜHADYEK’e göndermeleri gerekmektedir. İzinleri göndermeyenlerin bir sonraki başvuruları işleme alınmayacaktır.
    11. Projelerdeki hayvan sayıları 3R kuralına uygun şekilde belirlenecektir. TÜHADYEK gelen istekleri Güç Analizi veya Örneklem Büyüklüğü hesabı yaptıktan sonra değerlendirecek ve fazla istekler kabul edilmeyecektir.
    12. Deneyde kullanılarak ölen hayvanların doku ve organlarının paylaşılması kapsamında diğer başvurularda değerlendirilmesini sağlamak amacı ile proje başvurusu sırasında araştırma formunda belirtilen (A7.1) kısmına, projede belirtilen doku dışında alınması planlanan hibe dokular yazılacaktır. Aksi takdirde projede belirtilen doku haricinde herhangi bir doku alımına izin verilmeyecektir.
    13. Hibe doku alınacağını bir önceki proje başvurusunda belirten araştırıcılar, bu dokular ile çalışmak için TÜHADYEK’e başvuru yaptıklarında, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ile Trakya Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesinin ilgili hükümlerince alınan dokular “ölü hayvan veya dokusu” kabul edilerek kendilerine kapsam dışı yazısı verilecektir. Ölü hayvan veya dokusu ile çalışma isteği formu https://hdek.trakya.edu.tr/pages/formlar#.WsYFUYhuaUk adresinden indirilebilir.

     

                          TÜHADYEK Başkanlığı



HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGELER 

  1. Projenin yürütücüsü tarafından TÜHADYEK’e yazılan dilekçe (mutlaka EBYS sistemi üzerinden gönderilecektir),
  2. Başvuru nedenine göre doldurulan ilgili başvuru formu (Araştırma amacıyla canlı memeli kullanım formu, Eğitim amaçlı kullanım formu, Test amaçlı kullanım formu, Değişiklik bildirim formu v.b.),
  3. Araştırma ile ilgili üç adet literatür,
  4. Deney sırasında deney hayvanı ile çalışacak kişilerin deney hayvanı kullanım sertifikalarının bir örneği (deney üzerinde hayvanı uygulama yapacak herkesin sertifikası konulacak)
  5. Başvuruda bulunması gereken tüm belgeleri (başvuru formu imzalı PDF formatı, Özetin WORD formatı ve ekler) içeren CD veya DVD.
       Not: Başvuru nedeni eğitim test amaçlı veya değişiklik bildirimi ise dosyada bunlarla ilgili kullanım formları bulunmalıdır.

 



Bu içerik 14.11.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 5441 kez okundu.